Mon, July 23, 2012

Classic London Townhouse // d_raw

3

An elegant hybrid of classic English architecture and traditional Japanese styling, Montagu Square house demonstrates how a series of innovative material treatments can imaginatively marry a myriad of disparate influences and breathe new life into an historic building.

In transforming the space the owners of the house were keen to preserve its Edwardian heritage but also wanted to open out its inherently oppressive dark corners, and heavy corridors, in order to create a more modern, uncluttered ambience. The result showcases a series of seductive, sculptural design interventions including a marble plinth stairwell with a ‘floating’ upper staircase, expansive sliding glass doors throughout and bathrooms clad in marble. Re-emphasising the Asian accent, the sweeping walls which face the central staircase were crafted from burnt Japanese cedar (manufactured using an ancient oriental technique), the fireplace in the first-floor living room was restored complete with ornate timber carvings and a traditional teppanyaki cooking booth, with huge glass surround, was installed in the first floor kitchen. An open hallway and cool, marble entrance floor (adorned with a modern print) add a personalised touch beyond either cultural tradition.

The most extraordinary – and transformative – feature however, is a contemporary extension at the rear of the house, within which a glass void has been embedded inside the centre of the building. Creating an internal glass courtyard, the extension – with white polished concrete floors – allows sunlight to flood into the lower levels of the space, epitomising the building’s metamorphosis from subdued to sublime.

Via d_raw

 

 

Mailinglist

Support

Follow



Advertisement



Blogroll


© Afflante.com, 2017 - Privacy Policy

Let's be friends on Facebook!