Sat, February 16, 2013

Art Warehouse // A31 Architecture

5

Between olive, oleander and cypress trees, in a 4000 m2 (43,055 ft2) plot and a few meters away from his dwelling in Dilesi, Boeotia, the ancient Delion, the erection of the new workshop of painter and sculptor Alexandros Liapis was determined. A part of the landscape was incorporated in the open-space sculpture gallery, hosting the artist’s creations.

The new structure is a shell comprised of fair-faced reinforced concrete, completed in three separate phases. The dome, a timeless and interregional architectural coronation element spanning from antiquity to Modernism, interacts with the intimate space of the artist’s house, the ‘cell.’

The new structure is located in the North-South axis, while the orthogonal plan view is divided into 3 zones: Firstly, the cantilever with the balcony in the South, where the entrance is situated, secondly, the artist’s workspace and finally the attic in the North which serves as a storage space. A straight staircase connects the two levels, while the cantilevered concrete steps can serve as exhibition stands for the artist’s work. The wall openings, which relate to the Sun’s trajectory, the interior lighting and the ventilation, stem from transverse horizontal sections in the building shell. The sliced concrete blocks that are removed now function as benches for people and pedestals for sculptures.

A31 Architecture

 

 

Mailinglist

Support

Follow



Advertisement



Blogroll


© Afflante.com, 2017 - Privacy Policy

Let's be friends on Facebook!