Wed, February 27, 2013

Stamp House // Charles Wright Architects

8

CWA were approached by the project client to deliver a carbon neutral (in operation) solution for an environmentally sensitive site off-grid on the edge of the FNQ beachfront rainforest. The aim was not to simply produce an engineered outcome but produce a building which made the most of the sites natural amenity and re-introduced the surrounding native wetland environment. The building is literally reflected by way of its siting over an engineered water ecosystem which was the result of lengthy liaison & collaboration with DERM, QPWS & all levels of government.

The design is formed in an innovative combination of in-situ and precast concrete. The concrete has been engineered & insulated incorporating a total solar paneled roof to provide for a constant cooler & more comfortable ambient temperature year-round. The design utilizes massive cantilevers to mitigate impact from potential flooding & king tide inundation associated with cyclonic activity. The project is category 5 cyclone proof and therefore classed as a cyclone shelter.

Charles Wright Architects
Images © Patrick Bingham Hall

 

 

Mailinglist

Support

Follow



Advertisement



Blogroll


© Afflante.com, 2017 - Privacy Policy

Let's be friends on Facebook!