Sun, March 3, 2013

Casa Collage // Bosch.Capdeferro Architectures

4

Renovation always means establishing a relationship of sorts with the past, with the pasts that are accumulated in the space of the intervention. And also with the future, with that imaginary idea of the location we would like to tend towards. But above all it means a great capacity to work with the present. To erase or to design: to eliminate, clean, repair, reconstruct, replace, incorporate, add. Successive discoveries continually require different and complementary responses. The relationships between old and new spaces are gradually brought about, often in real time, as are those between the workers who one day put up the walls and those who now remake them.

From the beginning architects Ramon Bosch and Bet Capdeferro were conscious of our luck: the big and old stone shell, sagely designed to establish an optimum relationship with place and climate, offered unsurpassable conditions to live in.

Spatially they recognized the relevance of the patios as centres of gravity of the space and stone landscapes of all the rooms of the house. Their unoccupied nature permitted to convert them in the real organizers of the functional and spatial structure of the building. Inside and around them they situated the open spaces that every dwelling needs, private and collective spaces in contact with the environment.

Relating to materials architects were able to work with an extremely valuable heritage: the house itself provided us with grilles, mosaics and stones to be reused in the construction. The master builder supplied us with old woods and tiles. Simple mortar facings and stuccoworks completed the choice, following a certain idea of continuity with the constructional language of the old neighbourhood. There was a wish to show, as if this were completely natural, the
overlapping of the old and new layers, thus responding to the state of preservation of each element and to the future use of each space.

In terms of geometry they decided to adopt slightly irregular geometries, capable of being discreetly enhanced within the original skeleton, and of optimally reorganising their new functioning. The use of a vertical compositional pattern in all the new interventions helped us to give them a sense of unity and to emphasize the height clearance of the different floors of the building.

Finally, and more that anything, this project meant for the architects a growing confidence in a necessarily open design system (in this instance, collage) capable of harmoniously integrating the histories of each bit of the process into a single whole. Under the irreplaceable command of Josep Capdeferro, master builder, who has given the lead throughout the work with inimitable energy and sensitivity.

Bosch.Capdeferro Architectures
Images © José Hevia

 

 

Mailinglist

Support

Follow



Advertisement



Blogroll


© Afflante.com, 2014 - Privacy Policy

Let's be friends on Facebook!